Mijn favorieten

Droomhuis, maar hoe nu verder?

Droomhuis, maar hoe nu verder?
YES, dit is het huis van je dromen. Na de bezichtiging stuiter je van enthousiasme, want die woning wil je. En het liefst NU meteen. Maar zo snel gaat dat natuurlijk niet. Hoe nu verder? Dat leggen we jou in deze blog uit.


Bieden op je droomhuis is heel spannend. Word jij de gelukkige of niet… Belangrijk om te weten: je hebt 3 biedingsstrategieën. Die zijn afhankelijk van het aantal geïnteresseerden, het type huis en de prijsklasse. Wij laten je uiteraard zo snel mogelijk weten op welke manier je kunt bieden. Wat zijn de opties:
 

  1. Traditioneel bieden zonder deadline
    Mocht je interesse hebben? Breng zo snel mogelijk een bod uit! Is er een bod binnen, wordt dit meteen aan de verkopers voorgelegd. Het is dus belangrijk dat jij als kandidaat snel handelt, omdat het huis bij een passend bod opeens verkocht kan zijn.

  2. Gesloten bieden met deadline
    Is een huis zeer populair – en dat zijn de huizen tegenwoordig bijna allemaal – dan bepalen we een deadline voor het uitbrengen van een bod. Zo is het biedingsproces voor alle kijkers duidelijk en weet jij als koper vóór welke datum en tijd je moet bieden.

  3. NVM Online Bieden
    Met deze nieuwe tool van NVM zijn er twee opties: een open bieding of verkoop via inschrijving. Bij open bieding weet je als koper welke bedragen er door de anderen geboden zijn en onder welke voorwaarden dat gebeurt. Bij verkoop via inschrijving is dit niet het geval.

Bod uitbrengen en onderhandelen
Het is verstandig – voordat je een bod doet – te bepalen hoe hoog je openingsbod wordt en wat je maximaal wilt bieden. Na je openingsbod kun je een tegenbod verwachten. Wordt het bod geaccepteerd of niet? Je hebt bijna geen nagels meer over. En dan komt het hoge woord eruit: Jaaa, het bod is geaccepteerd. Je hebt hét huis in the pocket. Jouw droomhuis.

Het tekenen van het koopcontract
Jij en de verkoper tekenen een (voorlopig) koopcontract waarin alle afspraken staan. Had je voorbehouden bij je bod? Laat deze dan opnemen in de ontbindende voorwaarden. Is aan alle voorwaarden voldaan, dan is de koop definitief/onvoorwaardelijk. 

Sluit een hypotheek af
Ons advies: laat je bij het afsluiten van een hypotheek adviseren door een onafhankelijke hypotheekadviseur. Heeft deze een offerte aangevraagd, dan toetst de geldverstrekker of je in aanmerking komt voor een hypotheek. Krijg je groen licht? Dan is de hypotheek zo goed als rond. Wij werken hierin samen met een gerenommeerd advieskantoor. 

Waarborgsom geeft zekerheid
De koop is pas definitief als je bij de notaris bent geweest. Vóór die tijd wil de verkoper zekerheid dat hij 10% van de koopsom krijgt, mocht de koop toch niet doorgaan. Die zekerheid geef je hem door middel van een waarborgsom. Als je dit geld niet zomaar kunt ophoesten – de meesten – regel dan een bankgarantie.

Op naar de notaris voor de sleuteloverdracht
Het moment is daar. Je krijgt de sleutel. Heb je al je opstal- en inboedelverzekering afgesloten? Het huis is immers zo meteen van jou. Dan is het echt zover, de sleuteloverdracht. Je loopt eerst samen met de verkoper een rondje door het huis. Als alles zo achtergelaten is als afgesproken, tekenen jullie beiden de akte van levering bij de notaris. En jij daarna ook nog de hypotheekakte. Dan is die felbegeerde sleutel en vooral dat gedroomde huis van jou. Van harte gefeliciteerd en veel woongeluk!

Heb je vragen over deze blog of wil je iets anders weten?

Neem dan contact op met M3 Makelaardij, Godsweerdersingel 33 in Roermond via info@m3makelaardij.nl of 0475 33 00 51. Of neem een kijkje op www.m3makelaardij.nl.